Hopp til innholdet

Gressfôret kjøtt – på lag med naturen

Store Auglend Gård ligger idyllisk til en tjue minutters kjøretur fra Sandnes sentrum. Da vi tok over denne vakre plassen, hadde vi et ønske om å produsere mat på lag med naturen og basert på ressursene tilgjengelig i landskapet. Sau har beitet på gården i årevis, og for oss ble det en selvfølge å overta denne drifta. Terrenget er bratt og ulendt, men med masse plass for sauene å boltre seg i. Der ingen traktor kommer fram, kommer sauene fram og høster sitt eget fôr – fra terrenget, inn i munnen og rett ned i magen.

Vi skaffet oss i tillegg en liten flokk med ammekyr av rasen Dexter. Dette er en irsk fjellrase som spiser gress, urter, blader, og det den måtte finne ute i naturen. Det var en fordel for oss at disse dyra kunne nå sitt fulle potensiale ved gressfôring alene. Dyra går ute stort sett hele året, og trives med det. De utvikler en tykk vinterpels som igjen forsvinner når det blir varmere i været. Våre kyr vokser sakte, og vårt arbeid som bønder består av å gi de tilsyn ute på beite, planlegge hvor de skal være til en hver tid, og sørge for at de har tilgang på friskt vann og nok å spise. For oss som trives med å være ute er det en vinn-vinn situasjon. Det blir ikke noe «fast food» av en slik type drift, men det vi får når dyra til slutt er slaktemodne er et kvalitetsprodukt med marmorert og smakfullt kjøtt. Kjøttet fra våre dyr kan du spise med god samvittighet, da du kan være trygg på at dyra har hatt et godt liv ute på våre enger og du får et naturprodukt som er godt på smak og næring.

gressfôret dexterkalv

Dexterkalv på sommerbeite

Følg oss gjerne på facebook for oppdateringer!